Інвентаризація на вимогу податкової

Адвокат та партнер Адвокатської фірми «Клименко та партнери» Клименко Дмитро звертає увагу на те, що під час проведення перевірки платника податків, контролюючий орган (ДФС) має право вимагати від такого платника податків, що перевіряється, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки (підпункт 20.1.9 пункту 20.1 статті 20 ПКУ).
І як показує досвід, майже у кожному випадку виїзних перевірок (документальних, фактичних) контролюючий орган вимагає проведення такої інвентаризації.
При цьому, у випадку відмови платника податків від проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів (зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки), контролюючі органи мають право накласти адміністративний арешт на майно платника податків (підпункт 94.2.8 пункту 94.2 статті 94 ПКУ).

Варто зауважити на наступному:
1. Контролюючий орган має право наполягати на проведенні інвентаризації виключно за період, який перевіряється. Адже, кожна перевірка обмежена саме «періодом, який перевіряється».
2. Вимога про проведення інвентаризації має бути оформлена письмово.
3. Право вимагати проведення інвентаризації не прирівнюється до права проводити таку інвентаризацію. Тобто, інвентаризацію проводить платник податків, а не контролюючий орган. Участь інспектора у проведенні такої інвентаризації не є обов’язковим, оскільки норми ПКУ не передбачають такого права контролюючого органу та не передбачають у платника податків обов’язку залучати контролюючий орган до проведення інвентаризації, наголошує адвокат Клименко Дмитро.

За більш детальними роз’ясненнями, консультаціями та порадами, ви завжди можете звернутися до юристів та адвокатів адвокатської фірми «Клименко та партнери».

Інвентаризація на вимогу податкової: 1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *