Мораторій на продаж землі продовжено до 1 січня 2020 року.

Верховна Рада України на своєму засіданні від 20 грудня 2020 року продовжила строк дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Дію мораторію продовжено до 1 січня 2020 року.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення запроваджено у 2001 році ще за часів Президента Леоніда Даниловича Кучми при прийнятті Земельного кодексу України.

Відтоді його дію було неодноразово продовжено.

На сьогоднішній день зміст мораторію, який викладений у пункті 15
Перехідних положень Земельного кодексу України, сформульований наступним чином:

«15. До набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2019 року, не допускається:

а) купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;

б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам — учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.»

Важливо знати, що угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії вказаного мораторію , в частині купівлі-продажу та іншим способом відчуження вказаних земель, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення), — зауважив адвокат та керуючий партнер Адвокатської фірми «Клименко та партнери» Дмитро Клименко.

Є всі підстави для твердження про те, що в України десятиріччями штучно створюються умови, за яких власники землі не можуть вільно розпоряджатися свої майном. Багато хто із пайовиків вже ніколи не зможе вільно распорядитися землею, оскільки чимала частина таких громадян, на жаль, померла.

В тім, є ї інша сторона цієї проблеми. За нинішнього зубожіння та вкрай тяжкого економічного становища громадян України, відсутності кредитування з боку фінансових установ, зняття мораторію призведе до скупки земель невеличкою группою людей, у розпорядженні яких є чималі фінансові ресурси.

Не варто також забувати і про те, що значна частина земель, незважаючи на мораторій, упродовж багатьох років «скуплялася» через різноманітні схеми (законні, напівзаконні) вузьким колом осіб. А саме існування мораторію підтримувало та підтримує на сьогоднішній день свого роду монополію у цій сфері, — резюмував
адвокат та керуючий партнер Адвокатської фірми «Клименко та партнери» Дмитро Клименко.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *